De hobby van Ben van Noordenburg
Amersfoort
‘Figuurzagen, ooit een nationale hobby, dat deed ik als jochie graag. Dat virus vlamde na mijn drukke baan weer op en ik begon met het maken van boerenkarretjes en ander miniaturen. Met mijn vrouw Ger, die prachtige kaarten en leuke cadeauartikelen maakt, ging ik na de vut regelmatig naar hobbybeurzen.’
Met veel liefde
gefiguurzaagde
unieke taferelen
worden erfstukken
Aan het woord is Ben van Noordenburg (bouwjaar 1943) die in Amersfoort woont en een bevlogen figuurzaagkunstenaar is.
‘Toen zag ik in Zwolle een prachtige Kerststal als drieluik, de maker raadde me aan naar het Duitse plaatsje Seiffen te gaan. De veelheid die ik dáár zag aan kunstig gefiguurzaagde lichtbogen, kerkjes, dieren, sparrenbomen en wat al niet. Ik was hélemaal om en dacht meteen: dat kan ik zelf ook!
Sindsdien ben ik continue met deze kunstzinnige hobby bezig. Een dag zonder houtgeur kan dan ook niet en eenmaal bezig kom ik écht tot rust. Het werd gaandeweg zeg maar ‘een uit de hand gelopen hobby’ waarbij voor familie, vrienden en bekenden menig fraai stuk is gemaakt. Nu ligt het accent veel meer op de hobbybeurzen, kerst- en jaarmarkten.
Ik maak steeds kunstiger en verfijnder zogeheten Schwibbogen (zie kaderverhaal), met tal van voorstellingen uit het sfeervolle en bosrijke Ertsgebergte. Noem het lichtbogen waartussen ik kleine lampjes monteer en zo worden het prachtig verlichte kunstwerken vaak in de sfeer van kerst. Maar ik maak ook sfeervolle (winter)landschappen, kerkjes en daar kunnen dan ter decoratie allerlei losse figuurtjes bij staan.
Houtkeuze
Populierenhout, dat bijna wit is, en Russisch berkenhout met nerfstructuur vind ik het meest geschikt voor het figuurzagen. Dat hout zorgt voor heel nauwkeurig uitgesneden vormen van dieren, bomen, kerkraampjes en zo meer. Het vergt uiteraard nogal wat tijd om alles strak en goed te zagen en daarna mooi af te werken. In bijvoorbeeld een grote lichtboog zit bijna drie dagen werk, ik sta dan ook voor optimale kunstzinnige kwaliteit. Natuurlijk zijn dat de wat meer prijzige stukken, maar ik maak met evenveel liefde goedkopere dingen zoals een servethouder van vijf euro.’
Dat de kunstzinnig gefiguurzaagde ontwerpen veel gevraagd zijn, bewijst de elk jaar gestaag toenemende verkoop. En zoals Ben het omschrijft heeft hij dan drie keer lol.
‘Eerst bij het met liefde maken van alle fraaie ontwerpen die ik overal opduikel. Vervolgens op een van de vele markten waar ik ze verkoop. En ten derde: door zo langdurig te sparen kunnen we weer eens naar onze zoon in Australië. Die is professioneel heel creatief in de fotografie kijk maar op:
http://www.vannoordenburg.com.au
Blij verrast
De afgelopen vijf jaar heb ik wel enkele honderden kleine en grotere dingen uitgezaagd. En altijd valt het weer op dat de mensen alleen al bij het zien van onze kraam blij verrast zijn. Het is voor menigeen dan ook uniek wat ze onder ogen krijgen. In ons land ken ik niemand die dit werk doet. En de toepassingen zijn enorm veelzijdig, raamdecoraties, tafelversieringen, kerstboomfiguren, het is allemaal te creëren. Die kleine dingetjes zoals een beestje, kerstbal of –ster haal ik uit het restmateriaal. Op verzoek maak ik ook speciale kunstige werkstukken.
Af en toe moeten Ger en ik bij onze kraam wel lachen. Zo waren er eens twee dames die vroegen of dat figuurzagen van mij handwerk was. Ik zei dat ik alles zelf zaag en laat ze zien hoe. Toen ik achter de figuurzaagmachine zat, zei er een: ‘O, u doet het gewoon machinaal!’.
Ontroering speelt ook mee. Zoals die keer in een verpleeghuis waar dochterlief moeder in de rolstoel mijn werkstukken laat zien. Ze koopt een héle mooie en dan zegt die dochter: ‘Ma, als je gaat hemelen dan is deze voor mij.’
Erfstukken
Inderdaad, je mag mijn bijzondere lichtbogen en andere taferelen best als erfstukken zien. Ze gaan heel lang mee en het blijft een genoegen om naar te kijken. Dat genoegen blijkt al langdurig in Hoogland waar tijdens het jaarlijkse dorpsfeest zeker 4.000 mensen door de creatieve straat trekken en stil houden bij onze kraam, www.dorpsfeesthoogland.nl . Of op de beurzen in Luttelgeest waar onze spullen tussen de prachtigste orchideeën staan, in Klarenbeek of Leusden dan wel in een kerk of tehuis in of rond Amersfoort.’
Tekst: Siem Leeuwenkamp
Als u wilt kunt u contact met Ben opnemen voor meer informatie over zijn bijzondere hobby.